Hi all,

 

PC-Specs: 6-core 6th generation interl i7 processor, 128gb ram with a samsung ssd. Solidworks 2017

 

I have been experiencing a very weird problem. My model contains 14 racks placed in a cabin. Each rack has 45 flat plates on it, which act as heat sources. I also have three fan profiles made with rotating regions, as well as cooling coils that act as heat sinks. The flow is internal. Attached is a general picture of the setup.

 

This whole setup has been tested and simulated before. However, for the past few weeks, I have been trying to run the simulation, but I cant seem to get past the preparing model portion of the meshing. It doesn't give me an error, neither does it crash. The memory just stops fluctuating and it stays there for hours on end (12-14 hours).

 

If I go back to the previous runs, and run them, they work fine, however, as soon as I make any changes, or move parts around, the problem appears. I have tried starting with a few racks, and then increasing their number, but it doesn't work as soon as I get to the whole system. I run the geometry check every time, and it does not give me any errors either.

 

I have also gone back and redesigned all the original parts, but as soon as I try to mesh the whole cabin, the same problem appears. 

 

Any helpful advice would be appreciated.

 

Capture.PNG


Categories: Simulation, Flow Simulation

Comments
Last comment By: Steven Moseley   Thu, 19 Apr 2018 11:05:23 GMT
Re: Model for flow simulation keeps getting stuck at "preparing model"

I have similar experience with the latest SWFS 2018-sp2.. Older model runs OK but if I change the computational domain size, or something insignificant, SW crashes. The impression is that the developers have changed something major in the Flow simulation, but didn't tested it thoroughly. Hopefully next sp will fix that.

By: Tg R2  Fri, 13 Apr 2018 18:00:38 GMT
Re: Model for flow simulation keeps getting stuck at "preparing model"

Hi Ahmet

 

I understand that the simulation was runned before. Trying to solve the case, reduce the size of model.

 

For example examine the quarter of the model, if works try half and so on.

 

Maybe an imported file can be a problem.

By: Seckin Uslu  Wed, 18 Apr 2018 23:22:32 GMT
Re: Model for flow simulation keeps getting stuck at "preparing model"

Could you try splitting it down the middle and running it with symmetry? It looks symmetrical, it could easily not be.

 

Run one of the older sims that way too for validation and then see how it holds up with changes.

By: Steven Moseley  Wed, 18 Apr 2018 15:08:52 GMT
Re: Model for flow simulation keeps getting stuck at "preparing model"

the SW crash message is

 

"Access Violation at 00007FFFDFA28F0D (virtual address 0), attempt to read from memory"

 

There is 64G of RAM and the model didn't take more than 5G before, so it is not lack of RAM

 

Any ideas?

By: Tg R2  Thu, 19 Apr 2018 10:29:15 GMT
Re: Model for flow simulation keeps getting stuck at "preparing model"

Have you considered faulty RAM? Your setup looks more than capable, it is possible a component has died and it is unable to be used causing a violation.

By: Steven Moseley  Thu, 19 Apr 2018 11:05:23 GMT
You are not authorized to view this page No results found! Suggestions: Check spelling, try a different search, or browse topics below.